-
10.00 - 10.20
-
Grote Zaal
10.00 - 10.20
Plenaire opening door Goede Doelen Nederland en Vakblad fondsenwerving
Margreet Plug en Petra Hoogerwerf
Start van de dag met een toelichting op het programma en een gesprek met Jan Louwris van hoofdsponsor "Whooz".
10.30 - 11.15
-
Grote Zaal
10.30 - 11.15
Technologie en innovatie voor maatschappelijke organisaties: lezing én paneldiscussie.
Sander van der Waal, Reinier Posthumus, Jacqueline Stokman, Tanja Zuijderwijk
Digitalisering, big data, kunstmatige intelligentie, cyber security. Is technologische innovatie een bedreiging of juist een kans voor maatschappelijke organisaties? Wat is de rol van de fondsenwerver hierin? Hoe kijken donateurs/gevers hier tegenaan? Welke kansen biedt technologie voor impact?
Sander van der Waal, research director van Waag Future Lab voor Design en Technologie, start met een lezing hoe Waag Futurelab aankijkt tegen technologie en innovatie en het gebruik er van door maatschappelijke organisaties. Hij gaat in op trends en wetten waar maatschappelijke organisaties rekening mee moeten houden. In een panel wordt vervolgens lessons learned besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden door Reinier Posthumus (WWF NL), Jacqueline Stokman (Kanker.nl) en Tanja Zuijderwijk (Cultuurloket Digitall).
-
Droogcabine
10.30 - 11.15
Growth hacking: haal meer donateurs uit online fondsenwerving (workshop)
Marco Vreede, Donato Ranzato, Marie-Claire de Waal
In deze sessie geven Marco Vreede en Donato Ranzato van Milieudefensie je de ins en outs van Growth hacking. Deze marketingstrategie zorgt voor een aardige groei aan online donateurs en leden. Bij Growth hacking omarm je het online proces van continu experimenteren en verbeteren. Aan de hand van veel praktische voorbeelden van diverse experimenten krijg je een beeld wat Growth hacking is en hoe je er klein mee kunt starten. Hoe je het kunt toepassen en welke keuzes je kunt maken op basis van data. Tot slot gaan Marco en Donato in op de vraag hoe je goed kunt aansluiten bij de behoefte van je doelgroep. Marie-Claire de Waal, strateeg bij WWAV, modereert deze sessie.
-
Wachtkamer 1
10.30 - 11.15
Nalatenschapswerving: knallen of verknallen? (workshop)
Elsbeth Takkenberg, Armand van Stralendorff (Plan Nederland)
In deze interactieve inspiratiesessie neemt Elsbeth Takkenberg je mee in het proces van een donateur om een testament op te stellen met een goed doel erin. Je wordt uitgedaagd om een nalatenschapsprogramma op te zetten dat uitgaat van de donateur en niet (alleen) vanuit de bekende fondsenwervende KPI's. Elsbeth doet dit aan de hand van een tiental momenten in het denkproces van de donateur waarin je een kans hebt of het juist kan verknallen bij je potentiële testateur. De vraag die centraal staat is hoe jouw goede doel beter kan inspelen op wat mensen daadwerkelijk beweegt om na te laten aan jouw doel. Gastspreker is Armand van Strahlendorff van Plan Nederland.
-
Wachtkamer 6
10.30 - 11.15
Hoe kun je vrijwilligers vanuit bedrijven inzetten voor jouw doel? (workshop)
Henriette van Eeghen, Saskia Boorsma, Remke Westerveld
Goede doelen zoeken steun bij het publiek, fondsen, overheid … en ook bij bedrijven. Vaak denk fondsenwervers dan aan geld. Maar er liggen bij bedrijven juist enorme kansen voor vrijwillige inzet. Maar, waar kun je dan aan denken als het gaat om vrijwilligerswerk vanuit bedrijven? Dat er veel meer mogelijk is dan geld alleen laat Henriette van Eeghen van Impact Matters je zien in deze interactieve workshop met tips en voorbeelden. Ook duikt Henriette met de deelnemers de diepte in van de concrete casus van Stichting WIE BEN JIJ Film?. Deze snel groeiende stichting is in de afgelopen maanden geholpen door vrijwilligers van bedrijven op het gebied van strategie, IT en op juridisch vlak. Over wat goed is gegaan in deze samenwerking en wat soms lastig is en wat je er voor moet doen op die succesvol te maken. Met do’s and don’ts en ook ruime gelegenheid tot vragen en discussie.
11.30 - 12.30
-
Grote Zaal
11.30 - 12.30
'Hot Potatoes': een pittig debat
Suzanne Kooij (Stichting RCOAK), Tom Hillemans (Voedselbanken NL), Anneke Salden (KNRM), Pelagia de Wild (Amsterdam UMC), Bert Cocu (Emolife), Margreet Plug (Goede Doelen Nederland), Besselyn de Rooij (Stichting Ontmoeting), Jan Jaap de Graeff (commissie Normstelling, voorzitter van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur)
Goededoelenorganisaties spelen een belangrijk rol in de samenleving. En er wordt op ze gelet, door donateurs en media. Sommige onderwerpen in de filantropie zijn om die reden nog steeds moeilijk bespreekbaar. Het zijn de roze olifanten in de goededoelenkamer. Het is tijd voor een eerlijk gesprek over gevoelige onderwerpen en hoe we hier (pro-actief) mee kunnen omgaan. Moderator is Jan Jaap de Graeff.
Deel 1: Passie versus professionaliteit, het eerlijke verhaal...
Met de groei van een goed doel nemen ook de kosten toe van bijvoorbeeld betaalde krachten. Maar donateurs verwachten dat hun bijdragen naar de impactkant gaan en vermogensfondsen investeren liever niet in de overhead en personeelskosten. Hoe vertel je het eerlijke verhaal over kosten en bestedingen? En wat is dat dan? Met Suzanne Kooij (Stichting RCOAK), Tom Hillemans (Voedselbanken NL), Anneke Salden (KNRM) en Pelagia de Wild (Amsterdam UMC).
Deel 2: Rendement versus reputatie
Direct mail, telemarketing, door2door werving, straatwerving: allemaal kanalen die veel gebruikt worden, noodzakelijk zijn zelfs en toch altijd leiden tot discussies over of het nou verantwoord is of niet. Met o.a. Bert Cocu (Emolife), Margreet Plug (Goede Doelen Nederland) en Besselyn de Rooij (Stichting Ontmoeting).
-
Droogcabine
11.30 - 12.30
Hoe maak je échte vrienden? (workshop)
Brecht Janssen, Sofie Bienert (LVWB Fundraising), Carlijn Sonneveldt (Luxor Theater)
Vrienden werven is bij culturele organisaties heel gewoon. Of het nu een klein theater is of een groot museum. Het is onderdeel van hun DNA. Vrienden zijn mensen die betrokken zijn bij een schouwburg, een museum of een theater. Zij zijn bereid om te steunen als nodig. Tijdens corona werd dat nog veel duidelijker. Veel vrienden doneerden hun kaartje en hoefden daar niets voor terug. Werkt deze sector nu heel anders dan de goede doelen sector? Niet echt. Ook hier wordt gewerkt met een donorpiramide; de vriendenpiramide wel te verstaan. En ook hier komen giften van mensen die iets voelen voor de missie. Het verschil zit vooral in de relatiegerichte aanpak. Relaties worden gezien en behandeld als échte vrienden.
Wil je weten hoe dit werkt? Laat je inspireren tijdens deze workshop! Brecht Janssen en Sofie Bienert van LVWB Fundraising leggen uit waar de overeenkomsten liggen, gaat nader in op de verschillen en hoe je de vriendenpiramide kunt inzetten bij jouw goede doel, klein of groot. Carlijn Sonneveldt zal aan de hand van de ervaringen in haar organisatie (Luxor Theater) aangeven hoe je als organisatie échte vrienden werft én vasthoudt, ook in moeilijke tijden. En hoe het mogelijk is om zowel particulieren als bedrijven als als vriend aan je te binden.
-
Wachtkamer 1
11.30 - 12.30
Werken met influencers, ambassadeurs en BN-ers (workshop)
Marinke van der Bend (Edukans), Josephine Faber (Spoorwegmuseum), Nicole Mooij (Goede Doelen Nederland)
Andere mensen die jouw doel promoten: bekende Nederlanders en influencers. Wat kun je ermee als goed doel? En wat moet je er vooral niet mee doen? Hoe zorg je dat jouw ambassadeurs zich met vol enthousiasme inzetten voor jullie missie? Marinke en Josephine nemen jullie in deze workshop mee en geven de do’s en dont’s van de inzet van ambassadeurs. Ze behandelen succesvolle en minder succesvolle cases en wisselen in een interactieve sessie hun ervaringen uit. Na afloop weet je hoe deze vorm van ‘communicatie’ voor jouw organisatie zou kunnen werken. Nicole Mooij, beleidsmedewerker Goede Doelen Nederland is moderator van deze workshop.
-
Wachtkamer 6
11.30 - 12.30
'Cashen of Crashen': over de uitdagingen die het betalingsverkeer stelt aan goede doelen
Jeroen de Rooij (MIC), Arné Dutij (Mailtraffic), Carla Beemer (Diabetesfonds), Jaco Booster (Enigma Consulting)
Betalingsverkeer is voor goede doelen een belangrijk deel van het werk. Immers, elke donatie verloopt via een bank en is dus onderdeel van het betalingsverkeer. Goede doelen hebben over het algemeen weinig invloed op de ontwikkelingen in het betalingsverkeer. Wel staan ze vaak voor de uitdaging om in te spelen op ontwikkelingen, zoals de afname van contant geld, de plotselinge uitdaging om collectegelden te storten en de afschaffing van de acceptgiro, een belangrijk betaalmiddel voor goede doelen. Aan de andere kant creëren nieuwe betalingsvormen zoals Tikkie en Mollie ook nieuwe wervingsmethoden, die weer handig online in te zetten zijn. Oftewel, betalingsverkeer is zowel voorwaarde voor fondsenwerving (en soms een bron van ergernis) als een inspiratiebron voor nieuwe vormen van fondsenwerving.
Tijdens deze interactieve sessie deelt Jeroen de Rooij van MIC zijn ervaringen met het inzetten van mobiele journeys voor collecte. Arné Dutij (Mailtraffic) en Carla Beemer (Diabetesfonds) delen de uitdagingen van het verdwijnen van de acceptgiro en de zoektocht naar alternatieven. Jaco Booster van Enigma Consulting modereert deze interactieve sessie.
14.00 - 15.00
-
Grote Zaal
14.00 - 15.00
Het nieuwe geven: nieuwe kansen voor donateurs en vrijwillige inzet
Imad El Fadili (Zakat Fonds), Julian Hoogendoorn (De Nieuwe Gevers), Kristel Casander (Voordekunst), Niels Kattenberg (Rabobank), Jasmijn Melse (Foundation for Family Giving), Deny de Jong, Petra Hoogerwerf, Claire van Teunenbroek(Winnaar prijs Outstanding Dissertation, VU), Malika Ouacha (Cross Border Diaspora Philantropy)
Op zoek naar de blinde vlekken in Nederland wat betreft donateurs en vrijwillige inzet. Hoe zit het met de geefbereidheid van mensen met een religieuze en migratieachtergrond? Maar ook: hoe stimuleer je mensen uit jonge generaties te doneren. En hoe kun je samenwerken met mensen die liever zelf willen bepalen welke projecten zij steunen? Waarom is crowdfunding zo aan het groeien? Ontdek wat de motieven en behoeften van deze gevers zijn en hoe je hen kunt verbinden aan jouw organisatie.
Een talkshow van vier rondes interviews met spraakmakende gasten, zoals de onderzoekers Malika Ouacha (Cross Border Diaspora Philanthropy, Erasmus Universiteit) en Claire van Teunenbroek (crowdfunding en winnaar prijs Outstanding Dissertation, VU), Imad El Fadili (Zakat Fonds), Julian Hoogendoorn (De Nieuwe Gevers), Kristel Casander (Voordekunst) Niels Kattenberg (Rabobank) en Jasmijn Melse (Foundation for Family Giving). De talkshow staat onder leiding van Deny de Jong en Petra Hoogerwerf.
-
Droogcabine
14.00 - 15.00
Workshop: Meer impact met customer journeys
Gülsün Gün, Ellen van Buuren (Vogelbescherming)
Steeds meer organisaties kiezen voor de ‘klant centraal’ als strategie en werken met customer journeys om supporters duurzaam te betrekken en te activeren. Alleen met emotionele, financiële en actieve steun van grote groepen mensen is het mogelijk om samen meer impact te maken. Dit vraagt om een klantgerichte aanpak en de intentie en technieken om hen echt te leren kennen: ‘Kijk door de ogen van je supporter naar je organisatie’. In de praktijk zien we echter dat organisaties enthousiast starten met het in kaart brengen van de eerste klantreis en zodra het er meer worden al vrij snel vastlopen. Hoe kun je dit voorkomen of oplossen? En hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat je betekenisvolle ervaringen consistent in alle customer journeys doorvoert zodat supporters langer blijven, meer geven en vaker in actie komen?
In deze interactieve sessie neemt Gülsün Gün jullie mee op reis en licht ze aan de hand van een bewezen klantreismethodiek en praktijkvoorbeelden toe hoe je in zes stappen de ideale journey ontwerpt en een stevig fundament bouwt voor consistente betekenisvolle ervaringen. Ellen van Buuren van de Vogelbescherming deelt haar ervaringen.
-
Wachtkamer 1
14.00 - 15.00
Vermogensfondsen: hoe bouw je een goede relatie op? (Workshop)
Juliet Arecho (Link to Progress), Veronika Uhl, Liesbeth Nagelkerke
English Spoken
Wanneer je steun zoekt voor (ontwikkelings)projecten zijn er legio kansen bij vermogensfondsen. Maar hoe pak je dit aan? Ga je voor korte termijngeld of bouw je een duurzame relatie op met een fonds. En waar moet je rekening mee houden?
In deze interactieve sessie onder leiding van de doorgewinterde expert Liesbeth Nagelkerke gaan de deelnemers de diepte in op dit onderwerp. Juliet Arecho (landenmanager, Link to Progress uit Oeganda) zal in een live stream toelichten hoe Link to Progress succesvol is geworden in het werven van fondsen bij donoren. Juliet staat stil bij wat ze heeft geleerd over het opbouwen van relaties met fondsen. Veronika Uhl, (als intermediair betrokken bij dit proces), gaat in op de aspecten van goede research en oprechte interesse in het vermogensfonds om de juiste match te vinden met je goededoelenorganisatie. Dit vergt ook adequate rapportage en communicatie met het fonds. Liesbeth Nagelkerke geeft tips en advies hoe organisaties een langdurige relatie kunnen opbouwen, wat daarin belangrijk is en hoe een vermogensfonds naast geld toegevoegde waarde kan bieden aan partners. Kortom/; een workshop vol best practices en interactie voor wie meer wil leren over samenwerken met vermogensfondsen.
-
Wachtkamer 6
14.00 - 15.00
Partnerships met het (regionale) bedrijfsleven
Marjorie van Geenhuizen (OndernemendInCultuur), Michel Reinders (BrabantSport)
In deze interactieve workshop laten Marjorie en Michel zien hoe je bedrijven aan jouw goede doel kunt verbinden via het verzilveren van gedeelde maatschappelijke waarden. Maar waar moet je beginnen? Daarvoor moet je jouw gunfactor kennen. Marjorie en Michel laten je ervaren hoe je mogelijke partners kunt selecteren en geven tips hoe je met bedrijven in contact komt. Met een goed voorbereide benadering ga je rechtstreeks op je doel af en voorkom je teleurstellingen. Michel en Marjorie geven verrassende voorbeelden uit de cultuur- en sportwereld waar andere maatschappelijke organisaties van kunnen leren. Gegarandeerd nemen alle deelnemers praktische tools en tips mee voor hun eigen organisatie. En wie weet krijg je een gericht advies!?
15.30 - 16.30
-
Grote Zaal
15.30 - 16.20
Visies op fondsenwerving. Een prikkelende dialoog
Corine Aartman (Wilde Ganzen), David Verschoor (Hartstichting), Saskia Verstappen (Stichting de Schroef), Steffie Jansen (Kika), Maurits Musch (Internationaal Theater Amsterdam), Jane van den Berg (Dierenlot), Stans van Egmond (Goede Doelen Nederland), Petra Hoogerwerf
Welke visies op fondsenwerving zijn er en in welke situatie werkt een visie goed? Welke invloed heeft de visie op de keuze voor fondsenwervende kanalen, communicatie en organisatie van de organisatie. We spreken over inhoudelijke fondsenwerving, donateur- en relatiegerichte fondsenwerving, datagerichte fondsenwerving en shift the power-fondsenwerving. Welke visie heb jij als fondsenwerver?
Een prikkelende panelsessie waar de zaal aan meedoet. Op het podium komen Corine Aartman (Wilde Ganzen), David Verschoor (Hartstichting), Saskia Verstappen (Stichting de Schroef), Steffie Jansen (Kika), Maurits Musch (Internationaal Theater Amsterdam) en Jane van den Berg (Dierenlot). Petra Hoogerwerf en Stans van Egmond (hoofd beleid Goede Doelen Nederland) modereren deze sessie.
-
Droogcabine
15.30 - 16.20
Samenwerken of concurreren? (panel)
Linda Nooitmeer (Ninsee), Henca Maduro (EE2, street arts voor jongeren), Alka Schuitema (Red een Kind) en Eric van Leeuwen (Hartstichting) Pelagia de Wild (Amsterdam UMC)
NGO's kunnen op allerlei manieren samenwerken. Op het gebied van impact: samen een maatschappelijk doel nastreven. Samen een probleem op de politieke agenda krijgen. Samen gelden ophalen voor een gezamenlijk doel. Of een project opzetten met maatschappelijke partners. Samenwerken zou fondsenwervers in het bloed moeten zitten, of is er toch enige spanning als het om geld gaat? Een discussie met zeer verschillende organisaties: Linda Nooitmeer van Ninsee, Henca Maduro van EE2 (street arts voor jongeren), Alka Schuitema van Red een Kind namens Kindsponsoring.nl en Eric van Leeuwen van de Hartstichting namens Toegift. De discussie wordt geleid door Pelagia de Wild.
-
Wachtkamer 1
15.30 - 16.20
Duurzame fondsenwervende events (workshop)
Linda Landman, Miranda Noorlander (Ronald McDonald Kinderfonds)
Overweeg je een fondsenwervend event te organiseren, met peer-to-peer fundraising? Of ben je op zoek naar inspiratie en innovatie voor jouw fondsenwervende event? Het Ronald Mc Donald Kinderfonds zette de HomeRide op, gevolgd door de HomeRun en HomeWalk. Na ruim elf jaar zijn het duurzame events geworden die veel mensen enthousiasmeren én activeren. In deze interactieve workshop nemen Miranda Noorlander en Linda Landman van het Ronald McDonald Kinderfonds beginnende en ervaren fondsenwervende professionals mee in de succesfactoren én leerpunten van deze events. Specifiek wordt ingegaan op het opbouwen van een community met inzet van o.a. social media.
(Lees ook het artikel in Vakblad 3-2022 (juni 2022) met de lessons learned over de events van het Ronald McDonald Kinderfonds)
-
Wachtkamer 6
15.30 - 16.20
Hoe werven we goede fondsenwervers? (een brainstorm)
Sayonara Kartawirja (Save the Children), Margreet Plug (Goede Doelen Nederland), Willeke van Rijn (IFC), Esther Driessen (DUX), Vera Peerdeman (Nassau), Peter Helmer (3F Academy), Emiel Kamman (Hogeschool Windesheim), Juliette Dreyer (trainee bij Artis vanuit LVWB), Hans van der Westen (LVWB Fundraising), Deny de Jong
Goede doelen organisaties hebben goede en professionele fondsenwervers nodig. Zij zijn cruciaal voor het werk en het bereiken van impact. Zonder geld en steun kom je nergens. Maar hoe gaat de sector dat in deze extreem krappe arbeidsmarkt voor elkaar krijgen? Wie neemt het voortouw? Hoe zorgen we voor goede opleidingen? Hoe voorkomen wij dat er een moordende concurrentieslag komt om de beste en meest beschikbare fondsenwervers? En hoe kunnen we zorgdragen voor diversiteit in de goede doelen wereld? Is er een Deltaplan denkbaar waar brancheorganisaties, goede doelen organisaties, leveranciers en opleidingen de handen ineenslaan en gaan samenwerken voor het aantrekkelijk en professioneel maken van het beroep van fondsenwerver?
In deze sessie gaan we onder leiding van Deny de Jong verkennend brainstormen met relevante partijen en stakeholders om samen een aanpak te bedenken om dit groeiende vraagstuk aan te pakken. Ook laten we voorbeelden zien van initiatieven.
16.30 - 17.00
-
Grote Zaal
16.30 - 17.00
Plenaire afsluiting Fundraisers on the ground of Ukraine door Yuriy Fylyuk en Luda Kryzhanovska (live stream)
Yuriy Fylyuk (CEO, Promprylad.Renovation), Luda Kryzhanovska (Fundraiser Promprylad.Renovation), Willeke van Rijn (CEO, IFC)
English Spoken
Margreet Plug en Petra Hoogerwerf verzorgen een korte afronding van het programma. Daarna sluiten we de Vakdag plenair af met twee van Oekraïne’s non-profit helden: Yuriy Fylyuk, CEO en initiatiefnemer van het impact investeringsproject Promprylad.Renovation, en Luda Kryzhanovska, hoofd partnerschappen.
Yuriy en Luda zullen een directe update geven vanuit Oekraïne en hoe fondsenwerving hun organisatie door de huidige crisis heen ondersteunt. Deze presentatie wordt geleid door Willeke van Rijn.